sunnuntai 5. joulukuuta 2010

Joulukalenteri: Luukku 5

En kuvittele olevani mikään ruudin keksijä,mutta yksi vanha niksi on parempi kuin kassillinen uusia, vai mites se nyt olikaan? Elikkä tämän päivän tee-se-itse -kalenterista paljastuu jäälyhdyt! Niin vanha keksintö kuin se onkin, niin tänä vuonna keksin sen jälleen uudestaan. Kerrostalossa asuessa ei paljon jäälyhtyjä tarvinnut tehdä, ei ainakaan siinä taloyhtiössä :D
Eli tässä nyt sitä kuvaa noista meidän jäälyhdyistä.


Kuva ei ihan anna oikeutta näille lyhdyille, katsotaan pimeän tullen jos onnistuisin nappaamaan paremman kuvan


Nää on ihan yksinkertasia, näitä ei ole koristeltu millään, sininen väri on saatu elintarvike väriä käyttämällä. Ensimmäiseen ämpärilliseen lorahti elintarvikeväriä  varmaan puol pulloa, sama vesi on sitten riittänyt noihin muihinkin lyhtyihin. Eli sisältä jäätymätön vesi kaadettu ämpäriin, täytetty loput vedellä ja jäätymään. Väri vaalenee jäätyessään, joten ehkä se puol pulloa olikin hyvä määrä. Nää on nättejä jäänsinisinä ihan ilman mitään hörhelöitä.
Jäälyhtyihin voi käyttää kaikkia kippoja, kunhan ne kestää pakkasta. Meillä kokeiluun on päätynyt kaikki taikinakipoista roskaämpäriin. Mitään en ole saanut vielä halkeamaan, täytyy varoa jäädyttämästä liikaa. Pienimmät lyhdyt voi tehdä ihan pakastimessakin. Tyhjistä, pestyistä maitotölkeistä voi jäädyttää harkkoja ja latoa ne lyhdyiksi. Jugurttipurkit ja viilipurkit toimii tähän tarkoitukseen lukemani mukaan myös hyvin. Värjäämiseen käy elintarvikevärin lisäksi esimerkiksi mehu tai sipulin kuorien keitinvesi. Värjäämisessä tulee kuitenkin muistaa, että lyhdyn sulaessa väriaine päätyy luontoon, eli mitään kovin myrkyllisiä väriaineita ei kannata käyttää. Kirkkaamman jään saa keittämällä jäädytettävän veden tai seisottamalla vettä huoneenlämmössä ja kopsuttelemalla ämpäriä.  Koristeluun käy vaikka havunoksat, kukat, syksyn lehdet, risut, mitä nyt vaan ikinä keksii, mutta näissäkin on hyvä muistaa paloturvallisuus. Elävää tulta tulee aina polttaa palamattomalla alustalla. Ja mitenkä sitten jäädytys tapahtuu?
10 litran ämpäri jäätyy suunnilleen yhdessä yössä, riippuen pakkasesta. Jäätymistä kannattaa seurailla, ainakin värjätyssä vedessä huomaa veden jäätymisen helposti. Jäätynyt vesi vaalenee reunoiltaan. Jään ollessa vähintään n. 2 cm paksu reunoiltaan on lyhty todennäköisesti valmis. Tämäkin riippuu ihan astiasta, mutta jos ensin pelkällä vedellä kokeilee, niin ei siinä mitään menetäkkään. Lyhty tuodaan sisälle, kumotaan, odotellaan että se irtoaa ämpäristä ja siihen puoleen, missä oli ennen ämpärin pohja naputetaan varovasti reikä. Apuvälineenä voi käyttää vaikka vasaraa. Jos vedet tahtoo talteen, ämpäri kannattaa kumota sitä isompaan astiaan. Vielä kerkeää tehdä lyhdyt itsenäisyyspäiväksi, pienimmät kerkeää jäätyä vaikka siellä pakastimessa!
Laiskan jäälyhty: Kävele esim citymarkettiin, osta muovinen jäälyhty hintaan 5 euroa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti