lauantai 14. maaliskuuta 2015

Monessa liemessä keitetyt hippipotkarit

Niin tekstiilien kuin lankojenkin värjääminen on hauskaa, mutta aina ei kaikki mene ihan putkeen. Tässäpä tarina siitä, mutta tämä tarina saikin lopulta ihan onnellisen lopun :)

Lähtötilanne: Kahdet täysin samanlaiset valkoiset potkarit, 80 % puuvilla, 20 % polyamidi. Oranssit on värjätty aiemmin Dylon pesukonevärillä sävyllä Goldfish orange. Se oli kanssa yksi epäponninen tarina värjäämisestä, nimittäin jostain kummasta tuli koko koneelliseen värjättävää pyykkiä mystisiä mustia pilkkuja, vaikka ohjeen mukaan tein. Google tiesi kertoa pari muutakin blogia, joille on tapahtunut samoin. Sain hyvitykseksi Dylonilta pari pakettia väriä lisää. Mutta ei noi oranssit sitte niin kivat olleetkaan!


Värjätyt potkuhousut

Alempi kuva: Solmu patentit. Eli pikaohje solmubatiikki -värjäykseen:

Jos tahdot pyöreitä kuvioita, solmi esim. villalangalla värjättävään tekstiiliin ns. sarvia tai nyssäköitä. Käyttämällä eripaksuisia lankoja tai sitomalla niitä useasti sarven ympärille saat hieman erilaista kuvioa. Avaa solmut vasta sitten, kun väriä ei huuhtelussa enää irtoa, ja huuhtele myös mahdolliset lankojen alle jääneet värijäämät.

Batiikki värjäys ohje

Kaapista löytyi Kool aidien jämiä. Värjätessä ihmettelin, kun väri ei imeytynytkään tekstiiliin, väriliemi ei siis ollenkaan kirkastunut. Silloin lamppu syttyi! Kool aid ei värjää kasvikuituja vaan tarttuu ainoastaan eläinkuituihin. Damn! Mulla on kattilassa puuvillaa! ÄÄÄÄÄÄÄ! Alla oleva kuva on siis käsihuuhtelun jälkeen, jossa keltaisesta väristä jaloissa ei ole tietoakaan, ja yläosankin pitäs olla kirkuvan punainen. Pistin nämä sit vielä pesukoneeseen pisimmälle ohjelmalle tarkoituksena poistaa värit, ja pesukoneesta tulikin sit huomattavasti vaaleammat potkarit ulos. Huh! Hmm, mitäs niille sit keksis!

Batiikki värjäys

No ei kun Robinhoodiin ja Nitoria kehiin! Eli tässä värit on laventeli + fuksia, ja Nitorin yleisväri siis kyseessä. Suolaa keitinliemeen ja etikkaa huuhteluun, koska puuvilla tarvitsi suolaa ja seassa oleva polyamidi puolestaan valkoviinietikkaa. Ääää näistä tuli ihanat! :D Oranssit potkaritkin pääs lopuksi vielä tohon Fuksian väriseen liemeen, niistäkin tuli nyt paljon kivemmat! Väri on enemmänkin kirkkaanpunainen, koska pohjavärinä oli valkoisen sijaan oranssi.
Tässä potkarin edestä:

Vauvan vaatteiden värjääminen

Ja tässä takaa:
Värjätyt potkuhousut ohje

Sitte lähikuvaa noista kuvioinneista:

Batiikki kuvio
Kankaan värjääminen ohje
Tää pepun batiikki kuvio onnistu mielestäni tosi hyvin!


Kangasvärillä värjääminen

Sen pituinen se!Ei kommentteja:

Lähetä kommentti